Halloween


 Halloween története 

 

 

 

 

 

 

 

 A Halloween egy érdekes ünnep, a szó hallatán eszünkbe jutnak a jelmezes mulatságok, a töklámpás,a kísértet történetek, de ennél kicsit többről szól ez az ünnep. De mi is valójában a Halloween? Kicsit utána néztem, ezt fogom most neked bemutatni.

 

A Halloween szó jelentése: Mindenszentek, angolul: All hallows ebből jött a Halloween szó, ez az ünnep Október 31.-én van.Írországban ez az éjszaka All Hallows Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints Day (All Hallows Day, „Szentek napja”). Később ez a kettő sok helyen összemosódott. Eredetileg ősi kelta ünnep, ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre ünnepelték a Napisten és a holtak Urát.Hitük szerint ezen oktober 31.-én tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, lelkek összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a holtak birodalmába.

 

 A hiedelem szerint Október útolsó napján legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa közt, az elhunyt lelkek ilyenkor kellnek útra. A babona szerint barangolnak és keresik egykori otthonukat és probálnak visszatérni az élők közé. A Kelták megprobáltak védekezni a hívatlan lelkektől való félelmükben, otthunukban elotották a tűzet,hogy ne vonza a hazalátogató lelkeket, majd megtévesztés érdekben szellemnek öltözve mulattak /valószinüleg innen jöhetetett a jelmezbe öltőzés hagyománya/ az utcákon,hogy megtévesszék a gonosz szellemeket és elűzhessék őket. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták télre, megkezdöhetett az ünnepség . A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

 

 

 

  Halloween-nek a szimboluma a faragott töklámpás. Ismerjük meg most a tök faragás eredetét.
     Halloween jelképe, hosszú évszázadok óta a töklámpás, az ún. Jack-lámpa, eredetileg két célja volt a töklámpás készítésnek. Az egyik hogy távoltartsáka gonosz lelkeket, és ezzel bitonságot nyújtsanak otthonaik számára az emberek. A másik pedig, hogy így jelezzenek a hazatérő elhunytaknak, hogy megtalálják otthonukat. Jack a hagyomány egy érdekes történet egy részeges, devicces és leleményes kovácsról, aki újjat mert húzni az alvilág úrával. Jack a történet szerint az ördögöt megviccelte, amikor az eljött érte, hogy elvigye magával a pokolba. Jack barátunk felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, majd felrajzolt egy keresztet a fa törzsére. Az ördög, rosszul járt mivel köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak akkor volt hajlandó leengedni a fáról, mikor megígértette az ördöggel, hogy békén hagyja őt és többet nem kísérti. Jack amikor meghalt, a mennyországba nem juthatott be részegeskédese és rossztettei miatt, ámbár a pokolban sem látták szerettel, mert átverte az ördögöt és az még haragudott rá. Az ördög oda adott egy izzó fadarabot Jacknek,hogy ne vak sőtétben barangoljon az idők végezetéig, beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe/répába, /nem lehet eldönteni,pontosan mi is volt/ és bolyong a két véglet között, pokol-mennyország. A kelta retket/répát az amerikaiak időközben tökre változtatták, állitólag az esztétikája miatt és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

 

 

A világ legtöbb pontján ünneplik Halloween ünnepét, a legtöbb országban ismerik a Halloween töklámpásokat faragnak, manapság erről szól ez az ünnep.:)